Arkiverad

Himlakropparna kolliderar i Heureka

Från webbredaktörens penna I vintergatans virvlar
Publicerad: 12.02.2008

Skulle du vilja bevittna med dina egna ögon hur en meteorit kolliderar med jorden? Vad skulle du säga om en färd på Saturnus ringar? Skulle du vilja tjuvtitta in i framtiden för att se vad som händer när vår galax om några miljarder år stöter ihop med vår närmaste granne, galaxen Andromeda? Nu har du en chans att uppleva allt detta och mycket mer!

Kreativ deltog i invigningsfesten den 24. januari för att uppvakta Heurekas skinande nya planetarium.

Bilder: Venla Sandgren

Eftersom människan ständigt strävar efter att definiera sin roll och plats i universum har astronomin en viktig ställning som vetenskapsgren. Den hjälper såväl vetenskapsmän som en vanlig Svensson att konstruera sin bild av världen. Därför ansåg Heureka och energibolaget Vattenfall att det var dags att bygga ett nytt planetarium, som skulle bli ett av de modernaste i Europa.

Det förnyade planetariet stöds av många sponsorer av vilka den största är Vattenfall. Enligt Vattenfalls kommunikationschef Anne Westersund representerar planetariet modern, banbrytande tänkande och teknik, ideer som bolaget vill vara med om att stöda. Planetariet ska fungera som källa för inspiration speciellt för ungdomar och barn, som utgör största delen av Heurekas besökare.


Strömmar av laddade partiklar från solens brinnande yta (solvinden) ilar mot Jorden med över 1,5 miljoner kilometer i timmen i denna bild tagen av NASA:s satelliter.

Den gamla Verne-teatern har fungerat i Heureka sedan vetenskapscentrets öppnande, men sedan dess har planetarietekniken utvecklats enormt. ”De nutida planetarierna som är utrustade med ny digitalteknik har möjliggjort ett helt nytt programformat för planetarier. Uppvisningstekniken har i själva verket revolutionerat hela planetarievärlden. Bilderna i de nya programmen är oerhört klara, skarpa och färgrika och man får en djup kontrast i dem. De mestadels animerade ämnena är förknippade med universums fenomen, stjärnor och galaxer”, konstaterar Heurekas teaterchef Kai Santavuori.


Heurekas chef Per-Edvin Persson berättar om det himmelska projektet.

Och Heurekas planetarium är ju inte vilket som helst planetarium. Detta framgår när jag lyssnar på de tal som framförs av Anne Westersund, Heurekas chef Per-Edvin Persson samt utbildningsminister Sari Sarkomaa, som kom till Heureka för att inviga planetariet.

De 1,6 miljoner euro, som utbildningsministeriet beviljat projektet, har använts till exempel för att kunna anlita hela 25 företag för att jobba med projektet, att satsa på superbekväma bänkar – och naturligtvis på en häftigare tittupplevelse som den modernaste tekniken möjliggör. Tittaren blir så djupt indragen bland stjärnor och galaxer att man praktiskt taget kan känna marken skaka när två stjärnor kraschar!


Utbildningsminister Sari Sarkomaa invigde planetariet. Här skålar hon tillsammans med Anne Westersund och Per-Edvin Persson.

”Mina barn blev enormt avundsjuka när jag berättade för dem vart jag skulle gå ikväll. De sade: ’Mamma! Det är oerhört orättvist att du får gå men inte vi!”, berättade utbildningsministern Sarkomaa för gesterna på invigningen om sina barns reaktion.
Vattenfall Planetarium förväntar sig att det enbart till planetariet ska komma ca 200 000 besökare årligen.

De vetenskapliga simulationerna i Kosmiska kollisioner baserar sig på toppforskning utvecklad av astrofysiker, vetenskapsmän i the National Aeronautics and Space Administration (NASA) samt deras kolleger i andra länder.

Under året 2008 upptas också Pikavuoro äärettömyyteen ( Snabbtur till oändligheten ) (29.4.) och Elämää etsimässä: Olemmeko yksin? ( På spaning efter livet: Är vi ensamma? ) (2.9.) i planetariets programrepertoar.

Mer information om planetariet och Kosmiska kollisioner:
Heureka

Webbredaktör Venla Sandgren studerar nordiska språk vid Helsingfors universitet och naturvetenskaper på sin fritid. Venla är en passionerad upptäcktsresande och rytmdiggare, vilket syns i hennes livslånga intresse för latinamerikansk musik, steppdans och letandet efter den perfekta rytmkombinationen.