Arkiverad

Antti Tuisku som WWF:s natursändebud i Malawi

Temaartiklar Globalt & lokalt
Publicerad: 05.02.2008

“Hjälp, hur skall jag hjälpa till?”

Popstjärnan Antti Tuisku fick en möjlighet att bekanta sig med natursköna Malawi som WWF:s natursändebud. Resan blev också till en dokumentärfilm som visades i tv och som också finns på popsångarens samlings-DVD.

“I det här fattiga landet finns det mycket vackert och mycket hemskt”, börjar mannen från norr. Skönheten finns förutom i den fantastiska naturen också i människorna: “Finländarna borde lära sig konsten av att njuta av ögonblicket av malawierna.”

Bild: Mirva Viitanen

Också malawierna har enligt Antti Tuisku mycket att lära sig. Naturskyddet är svårt att främja i ett land där många saknar grundutbildning. “Malawierna behöver framför allt utbildning.”

Tuisku reste till Malawi tillsammans med dokumentärregissören Maria Kaurismäki och finländska Världsnaturfonden WWF:s kommunikationsdirektör Päivi Rosqvist. Rosqvist anser att resan var lyckad: “Då det finns en massiv fattigdom och människornas medellivslängd är 35 år så kan det vara svårt att få igenom budskapet om naturskydd. Med hjälp av underhållning är det lättare att nå fram till människor.”

Finländsk pop vid Malawisjön

Malawierna fick bekanta sig med Antti Tuisku precis som popmusikern fick bekanta sig med Malawi. Tuisku uppträdde från däcket på ett gammalt segelfartyg för de tusentals människor som samlats vid Malawisjöns strand. “Vi lyckades berätta åt malawierna att de har ett vackert land och att det är värt att bevaras”, glädjer sig Päivi Rosqvist.


Antti Tuiskus scen vid Malawisjön. Bild: WWF/Päivi Rosqvist

Då det handlar om ett fattigt land som Malawi måste naturskyddet också främja det lokala välmåendet på kort sikt. Till exempel försöker man motverka överfiskandet genom att plantera in fiskstammar, så att de för hälsan farliga bilhartzialarverna inte sprids. “De lokala invånarna får också lära sig nya utkomstsätt som inte tär på naturen”, berättar Päivi Rosqvist.

Också mycket gott i utvecklingsländerna

Enligt Antti Tuisku borde det höras mer positiva nyheter från Afrika. “Nyheterna från Afrika är grymma och ynkande. Då man bedriver välgörenhet kan man drabbas av en maktlös känsla eftersom det behövs så mycket hjälp. Då kan man drabbas av känslan ‘hjälp, hur skall jag hjälpa till‘”, beskriver Tuisku.

Samarbetet med WWF ger en bra balans till livet som artist. “Livet som kändis är väldigt materialistiskt. Man tänker bara på sin egen framgång och sörjer om man inte syns tillräckligt i medierna.”

Tuisku sade att han kunde vänta sig att de finländska medierna skulle ha fördomar om hans resa. Men han lät det ändå inte störa. “Jag kan inte påstå att jag skulle ha ändrats som människa under resan och jag kan inte heller i fortsättningen sätta ner all min tid på välgörenhet.”

Tuisku säger att han förlåter sig själv för det här för han tycker att det viktigaste är att man ens hjälper på något sätt.

“Kärleken till sin nästa och att tjäna andra människor är en utomordentlig form för hjälp.”

Text: Mirva Viitanen

Källa: Utrikesministeriet: Global.finland

TV-dokumentären Antti Tuisku och WWF: För Malawi, som sändes på MTV3-kanalen lördagen den 27 oktober, publicerades också på Antti Tuiskus DVD som kom ut i november.

Antti Tuisku kan också ses i den nya musikalen Altar Boyz.
Kolla: www.altarboyz.fi