Arkiverad

Vad hette nu den där låten… och var fanns den?

Temaartiklar Teknik & uppfinningar
Publicerad: 13.01.2008

Tänk om din iPod kunde känna igen en låt på basen av nynnande? Eller om det gick att hitta en låt som man bara hört i radion genom att sjunga refrängen för webbens musikladdningssidor?

Ipodeja

Detta är dock inte möjligt än. Gruppen C-BRAHMS från Institutionen för datavetenskap vid Helsingfors universitet undersöker musik: hur den känns igen och söks upp med hjälp av Internets sökmaskiner. Och för detta måste man också veta vad det är som gör att en låt är identifierbar.

I många länder finns redan nu en sökservice vid namnet Shazam, som man kan ringa upp med mobiltelefon, för att sedan trycka mobilen nära högtalaren och få ett textmeddelande om vilken låt som spelas. Låter bra, eller hur?

Shazam känner enbart igen de exakt samma låtarna som finns i servicens musikdatabas, berättar Kjell Lemström, ledare för C-BRAHMS -gruppen. Det vill säga om man spelar upp en cover för servicen kommer den inte att känna igen låten, även om ursprungsversionen av samma låt skulle finnas med.

Man kan också presentera musik på symboliska sätt, till exempel som noter. På Institutionen för datavetenskap undersöks hämtning av symboliskt presenterad musik. När musik blir konverterad till en symbolisk form kan sökmotorn identifiera två olika versioner av samma låt. Också en som man själv nynnar i en mikrofon.

En forskare av musikinformationssökning är också tvungen att fundera på saker som man traditionellt inte tänker att datavetenskapsmän skulle bry sig om. Om metoderna av musikinformationshämtning används för att blotta plagiering, var går då gränsen till plagiat? Till exempel Dingos Autiotalo påminner mycket om jullåten Fridfullt i drömmar.

Ganska få av dagens tonsättningar är sådana vars delar inte har använts tidigare i andra kompositioner, påminner Kjell. Kombinationer av noter som låter behagliga i örat finns det ändå bara en begränsad mängd av.

Hemsidan av C-BRAHMS-gruppen

Sanna Kettunen Artikelns författare Sanna Kettunen är magister i filosofi och informatör för Institutionen för datavetenskap vid Helsingfors universitet.