Arkiverad

Månadens länk: TechGirls

Teknik & uppfinningar
Publicerad: 13.01.2008

Teknologi är också en grej för tjejer – efter bläddrande i tidningen TechGirls blir detta klart även för den som tidigare var övertygad om branschens könsbundenhet. Hanteringen av tunga maskiner och knäppandet av tråkiga kodrader tillhör redan det förflutna. Numera är teknologin också cool och feminin och den finns överallt. Till exempel i varje tjejs väska.

TechGirls

I tidningen finner man massor av tekniska apparater i den 15 åriga Pias väska: mp3-spelare, locktång, simglasögon, kamera och kalender. I framtiden kan dessa föremål utvecklas och bli ännu mer effektiva och intelligenta, bara det finns tillräckligt med produktutvecklare. Om några år kan till exempel musikstycken laddas ner ”från luften” utan hjälp av kablar eller datorer, och kalendern kan i själva verket vara en beröringsskärm där händelserna kan uppdateras.

Det är värt att inkludera lång matematik i gymnasiestudierna. Detta gäller inte bara dem som drömmer om en teknologisk bana, utan också dem som intresserar sig för andra yrken. När man söker in till en handelshögskola kan man till exempel få tre extra poäng av lång matte jämfört med kort. Utöver det bjuder matematik på strålande hjärngymnastik. Eftersom matematik används som hjälpvetenskap i nästan alla verksamheter, är det inte till skada i andra yrken heller. Av samma orsaker är det bra att läsa lång kemi: man har nytta av det i 40 procent av alla högskolors intagningar.

Teknologibranschen har många sidor. I artikeln ”Vad jobbar du med?” berättar sex kvinnor sin egen historia. Deras yrken är inte sådana som man nödvändigtvis förknippar med kvinnor: sjökapten, produktchef, arkitekt, vattenforskare, produktutvecklingskemist och lokomotivförare. Mera beskrivningar av yrken och studierna som leder till dem får man i slutdelen av tidningen, där teknologins branscher och lärosäten presenteras. Bland dessa finns bl.a. IMB, ABB och Skogsindustri rf., samt Helsingfors universitet och Tekniska högskolan. På webbsidorna www.opintoluotsi.fi och www.opiskelijaboxi.fi finner man hjälp för att välja sitt eget yrkesområde. Där berättar studenter och experter om sina arbeten.

Som sagt, man stöter på teknologin överallt – även på överraskande ställen. Ett exempel på detta är sångerskan Hanna Pakarinen som berättar att hon tidigare har studerat till processkötare. Till hennes före detta arbetsplatser hör bland annat cellulosa- och fanerfabriker samt Puukeskus Oy. Enligt Hanna trivdes hon bra i den mansdominerade branschen. ”Det är ju så att män har ett sinne för ganska grov humor, men de behandlade mig alltig väl”, berättar Hanna. Hon rekommenderar alla tjejer att pröva någon industriell verksamhet. Det finns garanterat gott om jobb, och färdigheterna som man fått i en utbildning öppnar dörrar till många olika branscher.

Bekanta dig med tidningen Tech-Girls

Judit Csikos Artikelns författare Judit Csikos studerar till kemi- och matematiklärare vid Helsingfors universitet. Hon njuter också av musik, naturen och av att resa.