Arkiverad

Ljus i mörkret

Teknik & uppfinningar
Publicerad: 13.01.2008

En resa till mina barndomstrakter en mörknande vinterkväll fick mig att tänka på energieffektiva lampor, rengöringsmetoden av dricksvatten, högupplösta skivformat samt en genial japansk uppfinnare bakom dem. Varifrån kommer ljuset till ditt vintermörker?

Ledit

Jag hade inte besökt mina barndomstrakter i Sjundeå på många år. I lördags packade jag ändå min cykel på lokaltåget och åkte till den lilla tätorten där jag en gång i tiden började skolan.

Min förvåning var enorm! Allting kändes så litet! Vägen från min kompis hemdörr till min egen var bara några pedaltramp lång. Under mörka höstkvällar brukade samma väg kännas skrämmande lång för en liten kille, och den måste alltid cyklas så fort som möjligt.

Om jag lånade min storebrors cykel, lyste en liten cykellampa min väg. Lampan fick sin energi av en dynamo. Dynamon snurrade glatt – men saktade också ner resandet. Och den pyttelilla glödlampans sken lyste inte upp den mörka grusvägen mycket.

Nuförtiden lyser en blå LED-lampa upp mina cykelvägar. Den är mycket mer energieffektiv än Edisons glödlampa. Tack vare den strålande LED-lampan behöver cykellampan inte längre en dynamo för att fungera pålitligt. Batterierna kommer att räcka flera månader i min lilla LED.

Shuji Nakamura

Thomas Edison är ju bekant för oss alla, men vem ska man tacka för den strålande LED-lampan? Svaret fick man på Millennium Youth Forum i Salo gymnasium den 25.9 dit den Millennium- prisbelönade Shuji Nakamura var inbjuden. Nakamura är en av våra tiders stora uppfinnare.

Den japanske Nakamura arbetade årtionden med att utveckla LED-lampan som producerade blått och slutligen också vitt ljus. År 1993 introducerade han den blå LED-lampan som är baserad på en gallium-nitridhalvledare. Snart kunde Nakamuras forskningsgrupp också producera grönt och vitt ljus med LED-lamporna. Det är just Nakamuras teknologi som belyser vägen för min hybridcykel på vintriga gator.

LED-lampor kan också användas som mycket annat än cykellampor. Genom att ersätta glödlampor med LED-lampor kan man minska den förbrukade energinmängden med upp till 80-90 procent. LED-lampan kan därtill användas för att sterilisera stora mängder dricksvatten till låg kostnad. Renare dricksvatten kan i bästa fall förbättra livskvaliteten för miljontals människor.

Av Nakamuras genialitet kan också filmvänner njuta när de tittar på BluRay- eller HD DVD -skivor, vilkas teknik är baserad på en blå laser-diod som är en av Nakamuras uppfinningar.

Millennium Youth Forum

Valokarnevaali
Ljuskarneval finns igen på Borgbacken i oktober 2008.

Bra underhållning och ljus är ju nödvändiga speciellt nu på vintern, när mängden av det naturliga ljuset är så liten.

Veli-Matti Vesterinen Nättidning Luovas chefredaktör Veli-Matti Vesterinen forskar i naturvetenskaper och filosofi. Veli-Matti tycker om cykelåkning, musik och gratis evenemang.