Arkiverad

Försök inte detta hemma!

Kemi omkring oss Forskning & forskare
Publicerad: 13.01.2008

Få 17-åriga har ett lager av tvåhundra kemikalier och kemiverktyg som lämpar sig för universitetsstudier. Juha Siitonen som går på Parikkala gymnasium har visserligen börjat utrusta sitt laboratorium redan vid tre års ålder.

Juha Siitonen

Siitonen har varit intresserad av naturvetenskaper, teknik och byggande sedan han var liten.

Jag var tre år när jag blandade saft och vattenfärglösningar, enligt min mamma. Sedan utfällde jag mjölk med ättika och blandade ättika och matsoda med varandra.

Nuförtiden tillverkar Siitonen sådana ämnen som diatsoaminobensen, eller 2,4-dinitrotoluen med sin omfattande kemikaliesamling. Stoltheten av hemlaboratoriet är rotavaporn som Siitonen använder för att behändigt åtskilja lösningsmedlet från syntesprodukten. Men han häller ingalunda det organiska lösningsavfallet bekymmerslöst i avloppet, utan tillbaka i flaskan för nästa användning.

Lösningsmedlen är ganska dyra för en amatör, kommenterar den noggranna kemisten.

Det har hänt ett par farliga situationer i laboratoriet som är placerat i hjälpköket. En gång råkade det evaporera giftig brom in i rummet, och det måste luftas bort en stund. Andra gången höll Siitonen på att göra reduktionsprov, vari det uppstod väte:

Lågan sög sig in i en femhundra milliliters kokflaska och flaskan exploderade i tusen bitar. Lyckligtvis hade jag mina skyddsglasögon på mig.

Siitonen erkänner sig inte vara bombkemist, även om han inte helt har kunnat hålla fingrarna borta från smällare.

Jag har gjort bara små mängder sprängämnen, några milligram, för att jag skulle se hur de beter sig. Den allmänna stereotypen av en amatörkemist är att man gör sprängladdningar. Jag tycker att det är viktigare att förstå den bakomliggande kemin och inte bara tänka på explosioner.

I hemförhållanden kan man i huvudsak göra sådana sprängämnen som är väldigt ostabila. Jag ser inget förnuft i det.

I fjol ville Siitonen utöka sin laboratorieutrustning och frågade Villmanstrands tekniska universitet. Nu har han redan hunnit jobba två somrar på universitetet. Han undersöker föreningar av mangan, jonbytessyntes och mikrovågskatalysering. Juha Siitonen behöver inte längre ha kemin enbart som sin hemmahobby.

Juha Siitonens kemisidor:
Labra

Teemu Rajala Författaren av den här artikeln, Teemu Rajala studerar och forskar i fysikalisk kemi. Hans texter kan man också stöta på i Wikipedia.